5 Şubat 2010 Cuma

Cuenca ve Ekvator’a dair son notlar

Cuenca Ekvator’un güneyinde, bizce gayet mini mini bir şehir olsa da, Ekvatorlular tarafından 3. büyük şehirleri olarak anılmakta. Bu şehrin alamet-i farikası tamamen nereden baktığınıza ve sattığınıza bağlı olarak değişiyor. Şehir tanıtım katalogları şehirde kesişen ve dört bir yana dağılan nehirlerden ilham alarak “4 nehrin buluşma noktası” şeklinde basit bir önermeyi allayıp pullamışlar, şimdilik revaçtaki anlatımları bu.

Ekvatorda alışageldiğimiz üzere burada birbirinden şık, kocaman, görkemli kiliseler mevcut. Kiliseleri ve eski binaları ile uzun süre önce UNESCO kültür mirasına girmişler zaten. Ve genel olarak turistleri çeken kısım da hep bu UNESCO adı oluyor. Yoksa güneye doğru ilerlerken, beklenilmesi gereken asıl şehir burası değil, Ekvator’un en büyük ve yoldan görebildiğimiz kadarı ile en pis şehri Guyaquil.

Bizim geliş nedenimizse ne nehirler ne de kiliseler, bizim amacımızPanama Şapkalarını yerinde incelemek. Ekvator’un en meşhur aksesuarı Panama Şapkalarının asıl merkezi Cuenca deniliyordu, bakalım öyle mi gerçekten diye yerinde kontrol edeceğiz

Bu Panama Şapkası denen şeyin klasik versiyonu beyaz ve etrafında siyah bir şerit şeklinde iken Cuenca’da bu işin cılkı çıkmış ve pembeden yeşile kadar onlarca tonda ve geniş kenarlıdan tas şekline kadar onlarca modelde şapka üretmeye başlamışlar. Şayet şapka almak istiyorsanız en ideal adres Panama Şapka Müzesi adı altında göstermelik bir atölyenin yanındaki büyük satış ofisi. Başka bir iki şapkacı daha var ama onlarda fiyatlara uzaktan bakmak dahi pek olası değil. Bir de tabi atölyelerinde şapka yapıp, kimseyle muhatap olmayan amcalar var ki, onları zaten baştan elemek gerekiyor.

Karnaval sonunda

Cuenca’da ilk otobüs üstünden şehir turumuzu yaparken karnavalcılara denk geldik. Bu karnavalın dini formatlı ve mini mini bir versiyon olduğu düşünülürse gerçek karnaval hakikaten çılgın olmalı, bakalım biz hangi şehirde denk geleceğiz. Rio değil, ne yazık ki.

3 yorum:

  1. Merhaba,

    Blogunuzu tesadufen kesfettim. Calismadigim su donemde, Guney Amerika'ya ve daha da daraltmak gerekirse Ekvator'a gidip bir sure gonullu olarak calismayi dusunuyorum. Ozellikle Ekvator'u secmedim ama burada gonullu olanaklarinin fazla oldugunu gorunce, daha kolay gerceklestirebilecegimi dusundum.

    Sormak istedigim su: Guney Amerika'yi gezmis oldugunuza gore, birkac ayi bir sehirde gecirmeyi planlasaniz bu hangi sehir olurdu? Hangi sebeplerle bu sehri secerdiniz? Bir de mesela Ekvator'daki secenekler genellikle sehirle (Quito ve Cuenca cogunlukla) kirsalda (ya da bulut ormanlarinda vs) mevcut. Cok kisisel oldugunu bilmekle birlikte gene de sormak istiyorum: Sehir mi kirsal mi? Mesela bulut ormanlarinda 3 ay gecer mi? :)

    Bilgi ve yardimlar icin simdiden cok tesekkurler, selamlar :)
    Ozge

    YanıtlaSil
  2. Özge merhaba,

    Güney Amerika'ya bir bütün olarak bakacak olursak ülke olarak Arjantin ve Kolombiya'yı öneririm. Şehir olarak ise kesinlikle Buenos Aires derim. Ancak buralardaki gönüllü projeleri pek bilmiyorum, dolayısı ile iyi şartlarda bir şey çıkar mı emin eğilim. Ama Buenos Aires'te pek çok hostelde rahatlıkla iş bulabilirsin diye düşünüyorum. (%100 emin olmamakla birlikte)

    Özellikle bu iki ülkede insanlarla iletişim kurmak çok daha kolay, herkes yardımcı olmaya çalışıyor ve hem kırsal hem de şehirsel olarak gayet güzel mekanlara sahipler.

    Ekvator'a gelince; Quito'ya gitmeni pek önermem, 3 ay geçirmek için fazla sıkıcı ve amerikalı bir büyük şehir. Geceleri belli bölgelerde ciddi güvenlik sorunları var. Quito'nun yegane avantajı İspanyolca öğrenmek için çok ideal olması. Çok fazla ve iyi fiyatlı dil kursu var buralarda gönüllü çalışıp dil öğrenmek mümkün. Gene de 3 ay geçirmek için ben gitmezdim. Cuenca, Quito'dan çok daha güzel, ufak bir şehir ancak burası da 3 ay için sıkıcı olabilecek bir yer. Ekvator'da kırsala gitmek daha iyi bir alternatif olabilir zira doğası çok güzel, dağlar ve Amazon bölgesinde uzun bir süre geçirmek -şayet doğaperver birisi isen- çok keyifli geçecektir. Biz Amazonlara Ekvator'dan girmiştik, muazzamdı. Quito'da İspanyolca ders almak için 2 haftaya yakın vakit geçirdik, bugünkü aklım olsa 2 gün kalıp içerilere doğru devam ederdim.

    Benim şimdilik diyebileceklerim bu şekilde mail adresim polente@gmail.com aklına takılan başka bir şey olursa sor lütfen.

    Sevgiler,
    Edaa

    YanıtlaSil
  3. Eda selam,

    Cevap için çok çok teşekkür ederim. Buenos Aires'e önceden gitmiş ve de çok sevmiştim, bu kez farklı bir yer denemek iyi olur diye düşündüm. Gerçi Arjantin dev gibi bir ülke, Buenos Aires dışında gidilecek pek çok yer daha var.

    Ekvator'u düşünmeden önce ise aklımda Kolombiya vardı ama orada güvenlik daha fazla sorun olabilir düşüncesiyle çok cesaret edemedim.
    Kolombiya için ne düşünüyorsun? Orada böyle bir şey yapılabilir mi? Yapılırsa hangi şehri önerirsin? Orada pahalılık durumu nedir?

    Her türlü öneri için şimdiden çok teşekkür ederim. :)

    Sevgiler,
    Özge

    YanıtlaSil