14 Şubat 2010 Pazar

İnka Gurme (Peru’da yüksekte yüksek lezzet beğenisi)

Ekvator yeşilliğinden Peru çöl medeniyetine geldiğimizde, içimi ve midemi (burada yemek bulmak bir seraptan ibaret olsa gerek) tez cümlesi kaplamıştı.
Neyse ki Lima sokaklarında atılan birkaç turdan sonra, insanların inka müzikleri ile eğlenip bişeyler tattığı bir parka ulaştık. Tadım aktivitesinin her yıl bu parkta festivale dönüştüğü bu lezzetli bişeylerin ismi Pisco… Bu leziz alkollü içki, birkaç metod ile inka vücudunda ve damarlarında %40 ın üzerindeki alkol oranı ile yer buluyor. Bu tadım aktivitesinden ayrı kalmayan biz non-inka özel çifti bir kaç çeşidinden tattık Pisco’nun… Ben şahsen lime ile süslenen Pisco Sour’a bayıldım. Bu arada yumurta ile arası iyi olmayanlar için Pisco’nun yumurta akı ile hazırlandığını belirtirim ve fakat içiminde yumurta akını pek hissetmiyorsunuz (alkolden diliniz uyuşuyor herhal).

Ziyaret ettiğimiz ikinci Peru durağı olan Paracas’ta deneyimlediğimiz deniz ürünleri gözlerimizi yaşarttı, o kadar ki kumsaldaki balıkçıllar hıçkırıklarımıza katılıp ötüşüp durdular. Bu kadar balıkçılın bir bildiği var sanırım deyip yediğimiz Ceviche’ler, bundan önceki ceviche yazılarını bilgisayardan derhal silmeme yol açtı. Her çatalında ayrı bir deniz ürünü bulacağınız ceviche, ah keşke bir parça ekmek olsa da sosuna bandırsam dedirtiyor ve acımıyor insana… lezzetten bayıltıyor.

Ayrıca ayılana Qusquenna bira bayılana İnka Kola ( sarı gazlı içecek) mevcut. İnka Kola’yı ilk gördüğümde CocaCola’ya ayak direyen öz Peru kolası olarak algılamıştım ve fekat etiketi dikizleyince CocaCola Company ibaresi ile karşılaştım. Ülkede CocaCola da mevcut ama halk İnka Cola sempatizanı.

Üçüncü durak Puno Titicaca Gölü. 3800 metre yüksekte yeşillikle karşılaşılıyor. Bu metrelerde halüsinasyon görüldüğü için şahsi önerim çok az ve öz yemek. Hatta fazla alternatif denemeyip mideyi dinlendirmek. AMAA coca yapraklarından hazır edilen çaydan mutlaka içilmeli. Zira baş ağrısı ve midesel aktivitelere iyi geliyor. Coca ürünleri deneyinz ( coca şekeri vs.) denetiniz.

Bolivya’da tekrar görüşmek üzere halüsinasyonsuz günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder