1 Ocak 2010 Cuma

Chichen Itza

18 Aralık 2009

Arka arkaya birbirinden şükela Maya kentlerini gezdikten sonra Chichen Itza’ya gitmeye biraz üşendiğimizi itiraf etmeliyim. Ancak kendilerinin dünyanın yeni yedi harikasından birisi seçilmiş olması ve en önemli Maya kentlerinden birisi sayılmalarından ötürü gitmemezlik etme gibi bir durum söz konusu olamazdı.

Gittik, gezdik, gördük! Diyebiliriz ki.

Chichen Itza’yı Amerikalılar ve kapitalizm istila etmiş. Kentin her köşesi, her yürüyüş rotası, tapınak, piramit ya da arkeolojik eser olmayan her yerde rengarenk tezgahları ile onlarca satıcı ve her tezgahın önünde kendini alışverişe kaptırmış bir grup bulunuyor.

Şehir çok güzel, binaların büyük bir kısmı çok iyi korunmuş durumda, diğer Maya kentlerinde olmayan mimari yapıları görebiliyorsunuz ama satıcılar denizi içinde ne yazık ki ruhunu kaybetmiş.

Binlerce uyaranın arasında ana fikre odaklanmak zorlaşıyor, algı ve konsantrasyon yok oluyor. Cengaver bir eski arkeolog olarak ben her ne kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar incelemiş olsam ve yarı Japon Tanzucuum da her anı fotoğraflamış olsa da bu kısmı da haber vermek istedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder